Termálvíz hasznosítása fűtési célra Bólyban

MAÉP hírek - 2007-03-28 10:39:21 nyomtatás cikk nyomtatásaTévhit, hogy csak a nagyon meleg termálvíz alkalmas fűtési célra. A bólyi geotermikus közmű projekt azt bizonyítja, gondos tervezéssel a még egészen alacsony hőmérsékletű víz is gazdaságosan hasznosítható.

A Mohácstól 15 kilométerre, a horvát határ közelében található, 3500 lakosú Bóly város határában a nyolcvanas években fedeztek fel termálvizet, véletlenül: uránérc után kutatva akadtak rá 1300-1400 m mélységben. A település vezetése a 2000-es évek elején elhatározta, hogy a geotermikus energiát hasznosítva átalakítja néhány közintézmény fűtését. Sikerrel pályázva a SAPARD-program támogatására (az unió előszobájában lévő országok mezőgazdasági és vidékfejlesztési elképzeléseit hivatott segíteni) új termálvízkutat fúrtak, amelyre az iskola, a közösségi ház (Faludy-ház) és a könyvtár fűtését kiváltó, új fűtési rendszer épült.

A feladatot bonyolította, hogy a nem túlságosan nagy vízhozamú kút alacsony, 40 °C fok hőmérsékletű termálvizet produkált. Éppen ezért esett a választás a padlófűtésre. A könyvtár épületében már korábban kialakították a rendszert, az iskolában és a Faludy házban pedig erre a projekt keretében kerítettek sor. Mivel a termálvíz összetétele miatt a csőrendszerben a működésnek előbb-utóbb gátjává váló lerakódásra lehetett számítani, hőcserélőt alkalmaztak. A fűtési rendszert egy 700 m mélyen lévő vízadó rendszerből táplálják, miután az elsődleges felhasználás után a vizet a település tanuszodájába vezetik. A sajátos forgalom oka, hogy a mérések szerint az 1300 m mélyen lévő víz minősége nem lett volna alkalmas uszodai célú hasznosításra.

A termálkútból a vizet búvárszivattyúval termelik ki, mert a nyugalmi vízszint alacsonyan található. A kút után elhelyezett gáztalanító tartályban az egyébként nem nagy mennyiségű gázt leválasztják a termálvízről, amelyet vezérelt szivattyúk továbbítanak a három épülethez, ahol a víz hőcserélőn keresztül adja át a hőt a padlófűtésnek. Mindhárom fogyasztási hely fűtése szabályozható, szabadon programozható PLC (Power Line Communication, villamoshálózaton keresztül történő adattovábbítást használó) irányító rendszer segítségével.

A tervezők gondot fordítottak arra is, hogy nem csupán a termál-, hanem a villamos energiával is takarékoskodjanak. Ezért a búvárszivattyú elektromotorja frekvenciaváltót kapott: amikor például a kazánháznál fojtásra van szükség, akkor a frekvenciaváltó csökkenti a szivattyú fordulatszámát és így az áramfelhasználást.

A rendszer összteljesítménye körülbelül 400 kW. Mivel a környék klímája enyhébb az országos átlagnál, a mínusz 15 °C-hoz képest itt mínusz 11 °C fok volt a tervezési hőmérséklet. A télből eddig eltelt hetek tapasztalatai szerint a rendszer úgy működött, hogy pótlólagos energiát nem kellett a fűtésre fordítani.

A város tervei szerint a beruházás folytatódik: a második ütemben az 1300 m mélységben lévő vízbázist fogják majd energetikai célra hasznosítani, és a többi közintézményt is rákapcsolják a termálenergiás rendszerre. A mélyebb rétegből 70-80 °C fok körüli vízre számítanak, így a következő fázisban radiátoros fűtés is szóba jöhet. A radiátorokban lehűlt vizet pedig be lehet vezetni a jelenlegi padlófűtés rendszerekbe, miközben a most hasznosított, magasabban lévő vízbázist a későbbiekben akár egy helyszínen létesítendő gyógyfürdőben is felhasználhatják majd. Az energetikai célú hévizet a jelenlegi törvények szerint vissza kell sajtolni a vízadó rétegbe, ellentétben az uszodai célra igénybe vett, és általában a balneológiai célzatú vizekkel, amelyeket – szennyezettek lévén – nem szabad visszaforgatni. A visszasajtolás Bóly esetében nem ütközik jelentős nehézségekbe, mert a víz alaphegységből, repedezett kőzetből származik. Szakmai körökben erősen vitatott a visszasajtolási kötelezettséget előíró törvény jogossága, mivel nem áll rendelkezésre elég technológiai tapasztalat. Különösen a homokkő
rétegbe történő visszasajtolás üzemének huzamosabb ideig történő fenntartása ütközik komoly nehézségekbe.


A projekt számokban

A búvárszivattyú beépítési mélysége:100 m
Búvárszivattyú emelőmagassága: 80 m
Búvárszivattyú térfogatárama: 20 m3/h
Termálvíz hőmérséklete: 40 °C
Padlófűtés tervezési hőmérséklete: -15 °C külső hőmérsékletnél: 38/30 °C
Hasznosított geotermikus energia: 1,5 TJ/év

Beruházó: bólyi önkormányzat
Tervező: Földhő Bt.
Kivitelező: Porció Kft.
Beruházás megvalósítása: 2005

A MAÉP hírek rovat további cikkei:

Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén
Olcsóbbá vált autópályák
Beszélgetés Reményik Kálmánnal, a Nemzeti Autópálya Zrt. vezérigazgatójával
Termálfürdő és wellness hotel Sikondán
A geotermikus energia hasznosításaA gépnet.hu legfrissebb hírei:

Az SSAB öt új termékcsaládot vezet be az egyedi ügyféligények kielégítésére
Strenx acél: magasság határok nélkül
Melior Laser: beszállítói pozíció új iparágakban
Laser Plus: acél, ami tökéletes simaságot garantál
Ruukki Laser Plus – tökéletes sima felület a lézervágás utánLegolvasottabb a gépneten:

BOSCH DLE 50 digitális lézeres távolságmérő TESZT!
Új anyagtípus: bórral ötvözött acél
Munkagépvásárlás külföldről - előnyök és buktatók
Helyszíni cölöpözések II.- Helyszíni cölöpözési technológiák
Geotermikus hőerőmű Iklódbördöcén